Lettergrootte: a a a

Voorstelling over alzheimer: 'De Vader' in theater

9 december 2016

De Vader

Senf Theaterproducties heeft ‘De Vader’ naar Nederland gehaald. Voor deze theaterproductie is een samenwerking aangegaan met Alzheimer Nederland, Dementie.nl en Samen dementievriendelijk.

Achtergrond Senf theaterproducties heeft eerder ‘Intouchable’ als maatschappelijk betrokken productie uitgevoerd. Mensen komen steeds vaker naar het theater voor stukken die ze persoonlijk
7 Nieuwsbrief afdeling Veluwe Vallei-Grebbe – november 2016
raken. Theater hoeft dus niet alleen meer puur vermaak te zijn maar mag aanzetten tot nadenken over actuele maatschappelijke issues. Op 20 december is de première en daarna zullen er in totaal 67 voorstellingen in ongeveer 63 Nederlandse theaters worden gespeeld in de periode van 20 december tot en met 25 maart 2017.

Het theaterstuk

Het stuk ‘De Vader’ met Hans Croiset & Johanna ter Steege is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller. In ‘De Vader’ zien we door de ogen van André de verwarring van iemand met Alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter Anne. Een ziekte als Alzheimer treft dan ook meer dan één persoon. De geliefden eromheen voeren eveneens strijd tegen het verlies van een leven dat eens zo bekend was. ‘De Vader’ levert herkenbare situaties op die niet alleen schuren, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn. Het is pijnlijk-geestig wanneer André's mores tezamen met zijn herinneringen vervliegen en zijn karaktertrekken zich sterker dan ooit manifesteren. Voor het publiek is de verwarring net zo groot als voor André (is die vrouw nu echt zijn dochter? Of was dat die andere vrouw?), hetgeen een andere beleving meebrengt dan alleen maar ‘kijken’.

‘Le Père’ (De Vader) is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, ook wel 'het grootste literaire talent in Frankrijk' genoemd. Zijn werk is veelvuldig bekroond. ‘Le Père’ is onderscheiden met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière. Behalve in Frankrijk werd het toneelstuk ook bejubeld door pers en publiek in Engeland. Onder meer in Londen was ‘The Father’ een regelrechte hit, met als gevolg dat in het aankomend theaterseizoen de voorstelling in meer dan 25 landen uitkomt, van Brazilië tot Korea! De Nederlandse versie wordt geregisseerd door Gijs de Lange.

In de regio

De voorstelling is in onze regio te zien op 9 december 2016 in Theater de Lampegiet in Veenendaal en op 21 februari 2017 in
Junushoff te Wageningen.

Meer informatie

Theater de Lampegiet in Veenendaal

Bel 088 60 50 500