Lettergrootte: a a a

Maatjes gezocht voor mensen met dementie

Malkander zoekt op korte termijn vrijwillige maatjes voor mensen met dementie in de gemeente Ede.

Er komen steeds vaker aanvragen voor een vrijwillig maatje voor mensen met dementie. Daarom zoekt Malkander in de hele gemeente Ede vrijwillige maatjes. Maatjes met een warm hart, die mensen met dementie willen helpen, zodat deze mensen zo lang mogelijk dingen kunnen blijven doen waar ze plezier aan beleven.

Wanneer kan ik een maatje worden?
Belangrijk voor dit vrijwilligerswerk zijn levenservaring, geduld, interesse in mensen, zelfstandigheid, initiatief en goed kunnen luisteren. Er wordt altijd rekening gehouden met de wensen van de vrijwilliger wat betreft inzet en reisafstand.

Wat doet een maatje?
Een maatje komt regelmatig, gedurende langere tijd, bij iemand thuis. De voorkeur gaat uit naar mensen die wekelijks tijd hebben voor een maatjescontact, twee tot drie uur per week. Het kan gaan om een gesprek, of samen iets doen. Wat het maatje doet hangt af van de interesse en mogelijkheden van de deelnemer: koffie drinken, de krant bekijken, naar muziek luisteren, iets creatiefs, taart bakken, samen eten of foto’s kijken. Ook zijn er veel aanvragen om samen naar buiten te gaan (lopend of in de rolstoel), een boodschap te doen of een uitstapje te maken. Zo heeft een deelnemer een paar prettige uurtjes.

Mantelzorger ontzorgen
Het maatjescontact is ook van groot belang voor de mantelzorger, die dan even afstand kan nemen en iets voor zichzelf kan doen. Als het wederzijds klikt, blijft het maatje komen totdat er geen behoefte meer is. De redenen voor beëindiging van het maatjescontact zijn meestal opname of overlijden van de deelnemer.

Introductiebijeenkomst
Voor nieuwe vrijwillige maatjes is er een introductiebijeenkomst van Malkander en volgt u de cursus “omgaan met mensen met dementie”. Als maatje wordt u ingezet op aanvraag van een hulpverlener, die ook zorgt voor de begeleiding van de vrijwilliger in die situatie. Er zijn regelmatig groepsbijeenkomsten waarin ervaringen uit worden gewisseld en kennis wordt gedeeld. Het maatjesproject is voor mensen die zelfstandig wonen en begeleiding hebben van bijvoorbeeld een casemanager dementie.

Meer informatie en aanmelden
Informatie en aanmelden kan bij coördinator Ineke Drees van Malkander via telefoonnummer (0318) 20 80 80, of door te mailen naar: info@malkander-ede.nl. Op de website van Malkander (www.malkander-ede.nl) vindt u aanvullende informatie. 

Agenda

Er zijn geen evenementen gevonden in de komende periode.

Bel 088 60 50 500