Lettergrootte: a a a

Het leven van de mantelzorger

Na Martin van Brakel kwamen Evelien van Roekel en Corrie Seldenrijk aan het woord. Corrie is casemanager ketenzorg dementie. Evelien is mantelzorger en zorgt samen met haar familie voor haar moeder met dementie.

Corrie interviewde Evelien over haar situatie: ’Mijn moeder woont zelfstandig in een serviceflat. Zij krijgt veel professionele hulp maar ook doen de kinderen veel. We koken voor haar, komen vaak langs en brengen zoveel mogelijk structuur aan in haar leven. Het begon gewoon met vergeetachtigheid maar we merken dat het steeds erger wordt. We proberen haar zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen maar als zij een gevaar voor haar zelf wordt kan dat niet meer en zal zij naar een verpleeghuis moeten. Het is een hard gelag. Mijn moeder moet steeds weer wat inleveren: eerst het autorijden, toen het fietsen en zo gaat dat verder’.

Op de vraag van Corrie wat Evelien van haar omgeving nodig heeft, antwoordt zij: ‘het rare is dat anderen het eerst helemaal niet zagen. Mijn moeder weet het goed te verbloemen. Maar het is heel belangrijk anderen in te schakelen, leg uit wat er aan de hand is en wissel telefoonnummers uit. Zorg dat je omgeving op de hoogte is, zodat je steun en begrip krijgt. De zorg moet je echt samen doen, veel overleggen met elkaar en de taken verdelen.

Terug naar 'Voorlichtingsavond Dementie succes'.

Bel 088 60 50 500